Zilveren Griffels en Penselen 2019

door Violet
Vosje Zilveren Griffel Penseel 2019

De jury’s hebben weer gewikt en gewogen en de best geschreven en mooist geïllustreerde boeken beloond met een Zilveren Griffel of Zilveren Penseel. Sommige boeken kregen zelfs allebei! Zoals een van onze favorieten: Vosje, geschreven door Edward van de Vendel en met tekeningen van Marije Tolman.

Er werden 12 Griffels en 8 Penselen uitgedeeld, en ook maar liefst 29 Vlag en Wimpels. Zo heten de eervolle vermeldingen voor Nederlandstalige boeken. Deze worden ook uitgereikt door de Griffel- en Penseeljury’s.

En wat hebben we van al die titels in de kast staan? Kijk maar eens naar dit lijstje en ga er maar van uit dat wij er net zo enthousiast over zijn als de jury´s:

  • De wolf, de eend en de muis, Mac Barnett, Uitgeverij Gottmer – Zilveren Griffel (tot 6 jaar) en een Vlag en Wimpel Penseeljury (prentenboeken) voor Jon Klassen
  • Die eland is van mij, Oliver Jeffers, Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren – Zilveren Griffel (tot 6 jaar). (Op dit moment in herdruk.)
  • Vosje, Edward van de Vendel, Em. Querido’s Uitgeverij – Zilveren Griffel (6-9 jaar) en Zilveren Penseel (geïllustreerde kinderboeken) voor Marije Tolman
  • Het mysterie van niks en oneindig veel snot, Jan Paul Schutten, Uitgeverij Gottmer – Zilveren Griffel (informatief) en Vlag en Wimpel Penseeljury (informatief) voor Floor Rieder
  • De schelmenstreken van Reinaert de Vos, Koos Meinderts, Hoogland & Van Klaveren – Vlag en Wimpel Griffeljury (6-9 jaar)
  • Lepelsnijder, Marjolijn Hof, Em. Querido’s Uitgeverij – Vlag en Wimpel Griffeljury (9-12 jaar)
  • Palmen op de Noordpool, Marc ter Horst, Uitgeverij Gottmer – Vlag en Wimpel Griffeljury (informatief)
  • Als verdriet op bezoek komt, Eva Eland, Uitgeverij Leopold – Vlag en Wimpel Penseeljury (prentenboeken)

Klik hier voor het complete juryrapport met alle Zilveren Griffels, Zilveren Penselen en Vlag en Wimpels 2019. Wil je lezen wie er vorig jaar ook alweer wonnen, klik dan op Zilveren Griffels 2018 of Zilveren Penselen 2018. En natuurlijk won Lampje van Annet Schaap, zoals wij voorspelden en wensten, toen de Gouden Griffel en Fabeldieren met illustraties van Ludwig Volbeda de Gouden Penseel.

En wie de Gouden Griffel en Gouden Penseel 2019 gaan winnen? Dat horen we pas in oktober, om precies te zijn op dinsdagavond 1 oktober, tijdens het Kinderboekenbal. Dat is de opening van de Kinderboekenweek 2019 die tot en met 13 oktober duurt. Het thema is ‘reis mee!’.

Veel leesplezier, er zit vast iets bij voor jullie!

Violet