Zilveren griffels 2018, Lampje gaat voor Goud!

door Violet
NIeuws, Zilveren Griffels 2018

Op 20 juni 2018 werden ze uitgereikt: tien Zilveren Griffels voor de best geschreven kinderboeken, en acht Zilveren Penselen. Allemaal hopen ze natuurlijk op die ene Gouden die in het najaar bekend wordt gemaakt. Wat ons betreft gaat de Gouden Griffel naar Lampje, het debuut van Annet Schaap. Wij vinden dat het Allerbeste Boek sinds Jaren.

Pjotr van Lenteren is het met ons eens over Lampje (Volkskrant 20 juni 2018):
‘(…) Eén boek heeft alles en dat is Lampje van Annet Schaap. Dit sprookjesachtige avonturenverhaal over een vuurtorendochter die een scheepsramp veroorzaakt en voor straf zeven jaar moet schoonmaken in een duistere villa, won al de Nienke van Hichtum-debuutprijs en de Woutertje Pieterse Prijs.
Elke andere kandidaat, hoe goed ook, doet onder voor dit unieke debuut dat, en daar zou het bij de prijs voor het beste kinderboek van het jaar toch om moeten draaien, niet alleen knap is geschreven maar ondanks al dat moois ook echt een kínderboek blijft.’

Handje: Anna en leenvaders
Nieuws, Zilveren Griffels 2018Een van onze andere favorieten van de lijst is Handje, een ontzettend grappig prentenboek over een meisje dat met haar vader naar de dierentuin wil. Hij zit alleen steeds op zijn telefoon en uiteindelijk besluit Anna steeds van ‘handje’ te wisselen en zo mee te lopen met allerlei verschillende vaders. Zo komt ze in de dierentuin en ook weer thuis. Alhoewel? Check onze uitgebreide collectie prentenboeken!

Vlag en Wimpels
Hier zitten ook weer heerlijk leesbare boeken bij, die wij stiekem al hadden ontdekt: De kersenhemel (prentenboek tot 6 jaar), Het geheim van het Nachtegaalbos (9+), Dag Poes! (poëzie) en natuurlijk Dokter Corrie geeft antwoord (informatief). Die laatste kenden de meesten vast al van de televisieserie met de hilarische maar goudeerlijke dokter Corrie, die geen onderwerp schuwt en onomwonden praat over het lichaam, seks en seksualiteit.

De complete lijst met Zilveren Griffels 2018:
Tot zes jaar: Het lammetje dat een varken is – Pim Lammers & Milja Praagman en Handje? – Tjibbe Veldkamp & Wouter Tulp
Zes jaar en ouder: Toen ik – Joke van Leeuwen en Het gelukkige eiland – Marit Törnqvist
Negen jaar en ouder: Lampje – Annet Schaap en Sabel – Suzanne Wouda
Informatief: Wij waren hier eerst – Joukje Akveld & Piet Grobler en De zweetvoetenman – Annet Huizing & Margot Westermann
Poëzie: Was de aarde vroeger plat? – Bette Westera & Sylvia Weve en De zombietrein – Edward van de Vendel & Floor de Goede

Lees hier het complete juryrapport en bekijk ook de Vlag en Wimpels.

Bekendmaking winnaars
De Gouden Griffel wordt op 2 oktober uitgereikt tijdens het Kinderboekenbal dat de avond voor het begin van de Kinderboekenweek wordt gehouden. De Kinderboekenweek duurt van woensdag 3 oktober tot en met zondag 14 oktober 2018. Het thema is vriendschap: ‘Kom erbij’.

En natuurlijk hebben we behalve genomineerde boeken ook heel veel andere boeken die wij ook meer dan de moeite waard vinden!