Varkentje Valentijn; de prettig ouderwetse verteltrant van Arnold Lobel

door Violet
Varkentje Valentijn; de prettig ouderwetse verteltrant van Arnold Lobel

Vroeger waren het losse blokboekjes met de bekende rood-witte ruitjes op de rug. Tegenwoordig worden de verhalen over Varkentje Valentijn, Uil en Kikker & Pad van Arnold Lobel uitgegeven in prachtige, grote boeken met hard kaft. En nog steeds met de illustraties van de schrijver zelf. Zo herkenbaar!

Varkentje Valentijn
Dit boekje lazen mijn ouders voor toen ik een kleuter was. Ik vond het geweldig. Ik snapte heel goed dat Valentijn boos was, maar vond zijn zoektocht ook eng en zielig!
Het verhaal gaat als volgt: De boerin heeft last van schoonmaakwoede en zuigt met de stofzuiger Valentijns modderpoel op. En dan moet hij ook nog in bad! Hij vindt het heel erg en wordt boos, want was is nou fijner dan lekkere zachte modder? Hij loopt weg; op zoek naar een andere modderpoel. Hij vindt van alles, probeert van alles, maar niks voldoet. Tot hij op de stoep in de stad wegzakt in de zwarte blubber… eindelijk! Maar wat is dat? Hij kan zich niet meer bewegen. En zo wordt Valentijns avontuur vrij hachelijk. Varkentje Valentijn; de prettig ouderwetse verteltrant van Arnold LobelSpoiler: het loopt goed af. En dat vond ik als kleuter dan wel weer héél fijn. Een uitstékend verhaaltje voor kinderen die lekker willen knoeien en aanmodderen en ouders die dat maar moeilijk vinden.

Piep Klein
In het boek Varkentje Valentijn en andere verhalen staan ook de verhalen over Piep Klein en Bastiaan Big. Piep Klein is een kuikentje dat kwijtraakt. De uil Joris houdt de wacht in de nacht op zoek naar Piep en ziet en vindt allerlei dieren. Maar als hij uiteindelijk de enórme krat met kuikentjes achter op een vrachtwagen vindt, heten ze allemaal opeens Piep. Toch komt Joris erachter wie de echte Piep Klein is…

Bastiaan Big
In het verhaaltje ‘Bakdag’ over Bastiaan Big stijgt de geur van koekjes in de oven uit het boek. Je voelt de warmte van de oven en de liefde in huis. In ‘Een nare dag’ komt het thema ‘spelen is delen’ aan de orde. Bastiaan wil niet delen, maar zijn gedrag slaat nogal ongeloofwaardig om als het om eten gaat. Beetje vreemd, maar misschien toch hoopvol voor wanhopige ouders van ruziënde kinderen. Het verhaaltje over oma die komt logeren is een beetje ouderwetsig, maar toch ook van alle tijden. Want hoe leuk is het om een bloemetje naast oma’s bed te zetten als ze komt logeren?Varkentje Valentijn; de prettig ouderwetse verteltrant van Arnold Lobel

Ontroerend en filosofisch
‘Winterkleren’ kan naar mijn mening écht niet klakkeloos worden voorgelezen, alhoewel een huilende moeder dan weer opvoedkundig gezien prima kan. Het is een bespreekstuk, zeg maar. Verder zijn er nog prachtig ontroerende en bijna filosofische verhaaltjes: verwondering over een augurk, alleen is niet altijd eenzaam, verandering is misschien moeilijk in het begin, maar kan uiteindelijk ook heel leuk zijn.

‘Waar is de tuin gebleven toen de sneeuw kwam?’
‘De tuin ligt te slapen onder de sneeuw, tot de lente komt,’ zei vader.

Tranenthee
Dit las ik zelf voor aan mijn kinderen. De prachtige, rustige verteltrant van Lobel maakt het voorlezen een heerlijke, kalmerende aangelegenheid. Als ik er alleen al aan denk, ga ik dieper ademhalen. Daar kan geen yoga of mindfulness tegenop! Dit verhaal staat in de verzamelbundel Bij Uil thuis en andere verhalen. Ook echt een aanrader!

Varkentje Valentijn; de prettig ouderwetse verteltrant van Arnold Lobel