Ik ga op vakantie en neem mee – kleuters

door Knutsel Frutsel

Of ze nou op de achterbank zitten, in de trein, in het vliegtuig, in een hotel of op een camping, voor een echt ontspannen vakantie met kinderen kun je beter voor vertrek al bedenken hoe je je kroost bezig gaat houden.

Stickers of magneten
Voor kleuters zijn er stickerboeken in allerlei thema’s verkrijgbaar. Een duurzamere variant is de Magna Carry van Tiger Tribe. Handig mee te nemen, uitvouwbare, stevige platen, met magnetische speelfiguurtjes om zelf steeds opnieuw een plekje te geven op de achtergrond zonder alles meteen kwijt te raken.

Luisterboeken
Neem vooral ook luisterboeken mee. Annie M.G.Schmidt is altijd goed, zoals Jip en Janneke of Pluk van de Petteflet. Ingesproken boeken van Boer Boris zijn ook verkrijgbaar op CD of de avonturen van Ties en Trijntje.

Wrijfplaatjes
Iets minder geschikt voor in een hobbelige auto, maar een must om mee te nemen op vakantie zijn de wrijfplaatjes. Tover ze uit je handtas en je kunt zomaar rustig uit eten. Voor maar een paar euro heb je een open te vouwen kaart met een achtergrond en een velletje met getekende figuurtjes. Leg een plaatje op de plek waar je hem hebben wil, kras er met een potlood overheen en het figuurtje zal op die plaats in de achtergrond blijven zitten. Vooral geschikt voor kinderen vanaf vier jaar en ouder, aangezien je wel in staat moet zijn om het velletje tijdens het krassen op dezelfde plek te houden. Zo niet, dan zweeft het hoofd van de piraat ergens op de boot, terwijl zijn houten been op het onbewoonde eiland blijft plakken.

Mini-beestjes
Fijn voor in de tent of op de hotelkamer zijn de Tiger Tribe dino- of wilde dierensetjes. In een handig doosje met magnetische sluiting zitten zes kleine diertjes om heel veel avonturen te laten beleven. Een paar Schleich-diertjes kunnen net zo goed werken.

 

Spelletjes
Om tijdens een onverhoopte regenbui samen een spelletje te kunnen spelen, is het kaartspel Mimiq ideaal. Een simpel kwartetspel waar je nog niet voor hoeft te kunnen lezen, maar wel heel goed gekke bekken voor moet kunnen trekken. Ze hebben ook een versie waar je je hele lichaam moet gebruiken (iets lastiger in een krappe tent).

Veel memory- of dominospelletjes, die ook al geschikt zijn voor kleuters, zitten in relatief grote dozen. Stop de spelstukken in een etuitje of druk- en sluitzak en het spel is veel makkelijker mee te nemen.

Puzzelplezier
Voor als jij je nog een keertje om wil draaien ’s ochtends, heeft Mud Puppy mooie meeneempuzzels in handige zakjes of doosjes, waar je kleine zelf mee aan de slag kan.

Kijk ook bij Ik ga op vakantie en neem mee – baby’s en peuters of Ik ga op vakantie en neem mee-groep 3-8 voor vakantietips voor kinderen van andere leeftijden.