Ik ga op vakantie en neem mee – groep 3-8

door Knutsel Frutsel

Of ze nou op de achterbank zitten, in de trein, in het vliegtuig, in een hotel of op een camping, voor een echt ontspannen vakantie met kinderen kun je beter voor vertrek al bedenken hoe je je kroost bezig gaat houden.

Onderbouwkinderen

Smart Games
Een goed alternatief voor de iPad zijn de Smart Games. Je speelt in je eentje, moet ruimtelijke puzzels oplossen en steeds een level hoger komen. Extra handig voor onderweg zijn de kleine, magnetische Travel-versies, maar eigenlijk zijn ook de iets grotere Smart Games, zoals de Ghost Hunters of de Pirates Jr goed mee te nemen.

Bingo!!!
Zit je met meer kinderen op de achterbank, dan kan het leuk zijn om autobingo of vakantiebingo te spelen en steeds het plaatje door te strepen van wat je onderweg tegen bent gekomen.

Doe-boek
Behalve lekkere leesboeken, moet er natuurlijk altijd een vakantie-doe-boek mee. We hebben ook blikjes, doosjes of kartonnen koffertjes met kaarten (met op elke kaart een opdracht of spel) die daarmee vergelijkbaar zijn.

Spelletjes
Voor tijdens de onverhoopte regenbui zijn er spelletjes die je met kinderen van verschillende leeftijden en in alle talen kunt spelen. Bijvoorbeeld Storycubes, dat bestaat uit dobbelstenen met icoontjes erop, om samen (of alleen) verhalen te verzinnen volgens verschillende, zelf te bepalen spelregels.
Ook Zoo Yatzy of Farm Yatzy is een handzaam spel. Dobbel volgens de regels van Yahtzee, maar gooi plaatjes in plaats van hoge ogen.

Out-door-actie
Als je kind af en toe moet uitwaaien zijn er kleine meeneem-vliegers in handige zakjes.
Een springtouw of elastiek neemt weinig ruimte in en is een goede manier om vriendinnen te maken op de camping.
We hebben verschillende kleine gadgets om mee te nemen voor avontuur in de natuur. Zakmessen, verrekijkers, kompassen, survivalarmbanden of insectenloepdoosjes.

Projectie
Voor wie daarna ’s avonds niet in slaap komt is een Projector Torch met bijvoorbeeld eenhoorn- of ruimteplaatjes heel fijn om op het tentdoek te projecteren en daar rustig van te worden.

Bovenbouwkinderen

Slimmeriken
Veel kinderen (én hun ouders!) zijn een tijdlang in hun eentje zoet te houden met een IQ-puzzler van Smart Games. Een Rubiks Kubus is ook al decennia lang een hit bij slimmerikken met veel geduld.

Snel spel
Prima te doen op een klein treintafeltje of wachtend op het vliegveld, is het spelletje Qwixx, voor iedereen vanaf acht jaar. Maak de juiste combinaties met de dobbelstenen en zorg dat je als eerste je scorekaart vol hebt zonder te veel cijfers over te slaan. Dit spel is wel zwaar verslavend, dus het risico zit erin dat niemand nog een bezienswaardigheid wil bezoeken deze vakantie.

Luisteren
Natuurlijk is het ook voor deze groep kinderen een heel goed idee om een luisterboek mee te nemen voor onderweg. Als variant voor talige kinderen maakt het Geluidshuis fantastische, grappige hoorspelen met een bijbehorend boek vol illustraties. Elk verhaal wordt verteld, gespeeld en gezongen door de meest getalenteerde Vlaamse acteurs.

Kleuren en schrijven
Voor de creatieve globetrotter heeft Stabilo kleurige stiften in handige oprolhoesjes of aan een koord, zodat je ze allemaal makkelijk meeneemt zonder de dopjes kwijt te raken. Een mooi briefpapiersetje is een fijn idee om mee te nemen voor bff’s die niet goed zonder elkaar kunnen.

Move it
Een frisbee past in iedere koffer en zorgt voor voldoende beweging op willekeurig welke vakantiebestemming. Het is ook handig om een bal met een balpompje mee te nemen. Voor vertrek laten leeglopen zodat de bal veel minder ruimte in beslag neemt en ter plekke oppompen om naar hartelust mee te scoren.

Kijk ook bij Ik ga op vakantie en neem mee – babies en peuters of Ik ga op vakantie en neem mee – kleuters voor vakantietips voor kinderen van andere leeftijden.