Ik ga op vakantie en neem mee – baby’s en peuters

door Wolke
vakantie babies en peuters

Of ze nou op de achterbank zitten, in de trein, in het vliegtuig, in een hotel of op een camping, voor een echt ontspannen vakantie met kinderen kun je beter voor vertrek al bedenken hoe je je kroost bezig gaat houden.

Baby’s

Knisperen
Voor de allerkleinsten is het meteen het allermoeilijkst, maar niet onmogelijk. Neem bijvoorbeeld een knisperboekje mee voor onderweg, zodat er iets kleurigs is om naar te kijken, op te sabbelen en mee te kraken.

Speeltje vastmaken
Er zijn verschillende speeltjes te koop (bijvoorbeeld de clutching toys van Plan Toys) van hout met elastiek erdoor, waardoor je de vorm een beetje plat kan drukken om het beter in de bagage te laten passen. Maak zo’n speeltje met een speenkoord of een lintje vast aan de veiligheidsgordel, zodat je niet om de haverklap onder de vliegtuigstoel van je buurman hoeft te kruipen om het speelgoed terug te vinden.

Kinderliedjes
Er zijn verschillende boekjes in handzaam formaat met kinderliedjes, met een CD die je vooraf kan opnemen om je kind naar te laten luisteren. In de auto kun je lekker samen meezingen, in een vliegtuig beter niet.

Opblaasbal
Voor op de vakantiebestemming zelf kan het een goed idee zijn om een opblaasbare bal mee te nemen, die onderweg geen ruimte inneemt en die je ter plekke zo hard of zacht kan opblazen als voor jouw kindje geschikt is.

Stapelen
Een klassiek succes zijn de stapelbekers van Ambi Toys of Fisher Price. Ze nemen zoveel ruimte in als de grootste beker, maar je kunt er een aardige toren mee bouwen, de bekers in en uit elkaar passen, er zandtaartjes mee bakken op het strand of er mee spelen in het hotelbad of het pierenbadje.

Peuters

vakantieBoekenpret
Je kunt je peuter onderweg voorlezen uit mini-prentenboekjes (bijvoorbeeld van Gonnie, Kikker, Nijntje of de Gouden Boekjesreeks), die altijd wel ergens in een voorvakje passen. En kies van te voren leuke luisterboeken uit, zodat je zelf ook even achterover kunt leunen.

Water Wow
Een geweldige uitvinding is de Water Wow of Water Magic, een soort kleurboekjes voor wie nog niet echt kan kleuren. Door het stiftje te vullen met water en daarmee over de witte plaatjes te gaan, komen de kleuren van de afbeelding tevoorschijn. Wie knoeit, knoeit alleen met water en als de bladzijde weer droog is, zijn ook de kleuren weer verdwenen en kan de pret opnieuw beginnen.

Hotelbad
Voor wie in een hotel met bad gaat logeren kan het leuk zijn om een setje foamfiguurtjes mee te nemen. Ze wegen niks en plakken vanzelf op de natte badkamermuur.

Bellenblaas
Het is ook altijd handig om een bellenblaas achter de hand te hebben, voor zo’n moment dat je kleine die ruïne toch minder interessant vindt dan gehoopt.

Kijk ook bij Ik ga op vakantie en neem mee – kleuters of Ik ga op vakantie en neem mee – groep 3-8 voor vakantietips voor kinderen van andere leeftijden.