Naar bed gaan is gedoe

door Violet
naar bed gaan is gedoe_wessel sandtke_marieke van ditshuizen_prentenboek

Soms wil je gewoon niet naar bed en dan is naar bed gaan gedoe. Meestal niet voor jou, maar voor je ouders! Het jochie in dit grappige en ontroerende prentenboek verzint heel veel smoesjes en trekt de hele trukendoos open. Alles in korte, duidelijke en goed lopende zinnetjes beschreven. Zijn ouders bewegen steeds iets minder vrolijk mee en als zijn vader voor zijn deur op de gang zit (onderuitgezakt op zijn telefoon onder de ongezellige ganglamp), zegt de jongen: ‘We zullen moeten klimmen.‘ Aan de andere kant van de illustratie zie je hem met zijn knuffels aan een laken uit het raam naar beneden klimmen.

BOeken, prentenboek, Naar bed gaan is gedoe, Marieke van Ditshuizen, illustratie

De illustraties van Marieke van Ditshuizen zijn echt súperschattig, súpergrappig en soms ook heel ontroerend. De tekst én de tekeningen zijn een perfecte combinatie en maken dat je heel goed kunt meeleven met wat er op papier gebeurt. Je kunt het voelen!

De rol die alle knuffels spelen in de tekeningen is echt geweldig! Kijk maar goed wat ze allemaal doen. Bijvoorbeeld bij de smoes ‘Ik ben mijn knuffels kwijt’, kruipt de beer in een la onder het bed om zich te verstoppen, zodat-ie kwijt is. Zó grappig. Dat er ook een robot-knuffel is, komt trouwens omdat de schrijver, Wessel, iets met computers en kunstmatige intelligentie studeert en Marieke dat reden genoeg vond voor een robot! Twee zelfs. Wat ook nogal grappig is, is dat het jongetje in het boek precies op Wessel lijkt, die heeft in het echt ook zo’n bos met krullen en een rond brilletje.

Boeken, prentenboek, Naar bed gaan is gedoe, Sandtke, van Ditshuizen

Titel: Naar bed gaan is gedoe. 3+
Auteur: Wessel Sandtke
Illustrator: Marieke van Ditshuizen
Uitgever: Volt
Leeftijd: 3+

Het leest lekker en er is echt op elke pagina een heleboel te zien. Zo valt er een glas water, lijkt moeder aan de kapstok te hangen, vliegen er pacmanpoppetjes rond… Ik kan hier nog een tijdje doorgaan, mét nog meer lof en superlatieven, maar ik zou zeggen: kom dit boek kopen. Neem van mij aan dat het écht de moeite waard is.

Violet