Lampje, Zilveren Griffel 2018

door Violet
Lampje Zilveren Griffel 2018

De meisjes van Knutsel Frutsel vinden Lampje het Allerbeste Boek sinds Jaren. Zowel voor kinderen als voor volwassen. Om zelf te lezen (10+) of om voor te lezen. Dit debuut van Annet Schaap kreeg terecht een Zilveren Griffel en wat ons betreft wint het boek Goud. Wij dringen het boek al sinds het uitkwam in maart 2017 op aan al onze klanten. Ben je daar tot nu toe aan ontsnapt? Dan is nu je kans om het uit eigen vrije wil toch te komen kopen bij ons. Want dit is echt een ZELDZAAM PRACHTIG BOEK.

Het verhaal
Dit is een verhaal over de zee. Over geheimzinnige zeewezens en woeste piraten. Over Lampje, de dochter van de vuurtorenwachter, die iedere avond de eenenzestig treden beklimt om het licht aan te steken. Over een stormachtige avond, waarop de lucifers op zijn en alles misgaat.
Maar vooral over dapper zijn en meer kunnen dan je ooit had gedacht.

Wat Isis ervan vindt:
Lampje, ZIlveren Griffel 2018‘Na de eerste pagina pakt het verhaal je beet en laat je vervolgens niet meer los. Mysterie, ellende, kwaadaardige volwassenen en kinderen die kind proberen te zijn in een wereld die dat niet echt toelaat. Sommige thematiek is heftig, maar vooral voor de volwassene die de diepere lagen begrijpt. Voor het lezende kind (10+) is het lang niet zo duister. De taal is heel beeldend en voelt daarom soms romantisch ouderwets. Het is een sprookjesachtig verhaal, een vleugje De geheime tuin, De kleine zeemeermin en zelfs Jane Eyre, boeken met een mysterieuze kamer waar je niet binnen mag treden.

Recensenten zijn vol lof; Het is een fantastisch voorbeeld van kinderliteratuur, en hiermee is Annet Schaap wellicht onderweg om de nieuwe Paul Biegel of Astrid Lindgren te worden. En net als bij Biegel en Lindgren, is het verhaal niet alleen boeiend, ook voor volwassenen, maar liggen haar woorden zo goed in de mond dat voorlezen heerlijk is.’

Annet Schaap
Annet Schaap heeft jaren haar geld verdient met andermans boeken illustreren. Ze is het bekendst door haar illustraties voor de Hoe overleef ik-reeks. Tekenen kon ze wel en beeld verzinnen bij de woorden van iemand anders vond ze veilig. Veiliger dan wat ze eigenlijk wilde: schrijven. Bescheidenheid en schroom hebben Annet Schaap weerhouden haar werkelijke droom achterna te jagen… tot Lampje, haar debuut. Schaap heeft haar schroom overwonnen, en daarmee krijgt lezend Nederland een prachtig geschenk.

Uit het juryrapport, Griffels, Penselen en Vlag en Wimpels 2018 (CPNB):
‘(…) Gebeurtenissen wisselen elkaar in hoog tempo af en maken het tot een spannend en uitdagend verhaal waarvan je de afloop niet kunt voorspellen. De auteur heeft zich laten inspireren door sprookjes, schrijvers en thema’s als onbaatzuchtige vriendschap, dapperheid en doorzettingsvermogen. Lampje zal op haar beurt anderen inspireren en haar licht laten schijnen over de kinderliteratuur.

Pjotr van Lenteren in de Volkskrant 20 juni 2018 over de Griffel-genomineerden:
‘(…) Eén boek heeft alles en dat is Lampje van Annet Schaap. Dit sprookjesachtige avonturenverhaal over een vuurtorendochter die een scheepsramp veroorzaakt en voor straf zeven jaar moet schoonmaken in een duistere villa, won al de Nienke van Hichtum-debuutprijs en de Woutertje Pieterse Prijs.
Elke andere kandidaat, hoe goed ook, doet onder voor dit unieke debuut dat, en daar zou het bij de prijs voor het beste kinderboek van het jaar toch om moeten draaien, niet alleen knap is geschreven maar ondanks al dat moois ook echt een kínderboek blijft.’

Wij raden iedereen aan dit boek te lezen. Echt doen!

Lampje