Knalerwten

door Violet
knalerwten

Knalerwten zijn een vorm van ‘schertsvuurwerk’. Er zitten er veertig in een doosje. Je vindt ze bij ons tussen de andere kleine cadeautjes en hebbedingetjes naast of in de buurt van de toonbank. Véél plezier voor weinig!

Guilty pleasure
Veel vaste klanten weten ze blindelings te vinden. Het zijn niet alleen maar kinderen die ze kopen; voor sommige grote mensen is het een guilty pleasure om altijd zo’n doosje in handtas of jaszak paraat te hebben. Is de tram net voor je neus weggereden? Heb je een vervelend functioneringsgesprek achter de rug? Of heb je zojuist gehoord dat je dat gewilde huis toegewezen krijgt of dat die vervelende tante toch afziet van haar geplande bezoek? Allemaal perfecte momenten om een knalerwt tevoorschijn te halen en je frustratie of vreugde te uiten door hem met flinke kracht op de grond te smijten. Héél bevredigend!

Wat is het?
Een knalerwt bestaat uit een dun, vierkant papiertje waarin een aantal mini-steentjes gewikkeld zitten, samen met een kleine hoeveelheid zilverfulminaat, de explosieve stof. Dat ontploft als dit pakketje, ter grootte van een erwt, met iets botst of ergens op valt. Dat geeft de knal.

knalerwtenVuurwerk
Natuurlijk zullen de meeste mensen het wel voor hun kinderen kopen. Denk er dan om dat het toch een vorm van vuurwerk is. Officieel mag het niet aan iemand onder de twaalf worden verkocht en als je je kinderen ermee laat spelen is het belangrijk dat ze snappen hoe je ermee om moet gaan: knalerwten zijn alléén voor buitengebruik, je mag nooit op mensen of dieren mikken, je moet er maar ééntje tegelijk gebruiken en minstens één meter van je af gooien.

Het is gevaarlijk om knalerwten los in je broekzak te bewaren. Bij mij is er weleens spontaan een erwt in mijn handtas geknald toen die in de verdrukking kwam, dus sindsdien bewaar ik ze in een leeg hard plastic tandenstokersdoosje ter bescherming. Wel zo veilig.