Het meisje dat met beren praatte

door Violet
Boeken, 9-12 jaar, Het meisje dat met beren praatte, Sophie Anderson, Kathrin Honesta

Prachtig gegeven: een meisje dat als baby is gevonden bij een berenhol, groter en sterker is dan alle andere kinderen en daarom Yanka de Beer wordt genoemd. En ondertussen lijkt het bos aan haar te trekken. Ze voelt zich steeds meer een buitenbeentje, ondanks haar lieve Mamotsjka en beste vriend Sasja. Op een dag gebeurt er iets vreselijks waardoor ze besluit weg te lopen om op zoek te gaan naar haar geschiedenis, om te ontdekken wie ze is. En als ze weet wie ze is, weet ze ook waar ze hoort. En bij wie. Ze krijgt onderweg haar eigen kudde terwijl ze zoekt naar haar familie.

boeken, Het meisjes dat met beren praatte, Sophie Anderson, Kathrin Honesta, plattegrond

Het is een sprookjesachtig verhaal, waarin je meteen wordt meegetrokken door de lieve 12-jarige Yanka en al haar twijfels. De natuur speelt een grote rol in dit boek: het bos, de sneeuw, de rivier én natuurlijk de dieren. Wolven, elanden, vogeltjes en een uil  spelen allemaal mee. De goudkleurige huiswezel Muizenval speelt een fantastische bijrol. Liggend in Yanka’s nek adviseert hij haar voortdurend, terwijl hij haar liefdevol ´mijn mensenmeisje´ noemt. En vergeet vooral de beren niet, want die worden niet voor niets genoemd in de titel.

Tijdens haar zoektocht en reis door het bos worden er veel verhalen verteld. Over een magische Lindeboom, bewaakt door een heuse driekoppige draak vol vuur, een oude vloek, prinsen en prinsessen in een kasteel, het Huis met de Kippenpoten waarin Jaga’s wonen… Die verhaaltjes zijn kort, zodat je de grotere verhaallijn niet kwijtraakt. Maar gaandeweg blijkt dat juist die het verhaal zijn, of op zijn minst de basis en dat er inderdaad een kern van waarheid in zit, zoals Anatoli altijd zegt. Het zijn de sprookjes binnen het sprookje.

Boeken, 9-12 jaar, Het meisje dat met beren praatte, Sophie Anderson, illustratie

En dat alles ook nog gevat in supermooie illustraties. Práchtige spreads, soms in de donkere nacht, hoofdstukranden en vogelbandjes. De verhalen tussendoor hebben een prachtig kader van bomen, takken en Yanka’s kudde. De tekeningen doen bijna Russisch aan, maar dat kan ook door de sneeuw en de namen van de karakters komen. Ze heten: Yanka, Mamotsjka, Sasja, Natasja, Ivan, Anatoli, Elena, Valentina, en… Blakiston. Waar die naam vandaan komt…? In ieder geval vatten de tekeningen het verhaal buitengewoon goed. Ik ben niet vaak zó geraakt door de tekeningen bij een verhaal, ze maken echt dat je meevoelt met de karakters, en zelfs de natuur.

Het is een verhaal over jezelf vinden, weten wie je bent, waar je hoort, wie je vrienden zijn en dat je altijd om hulp kunt vragen omdat sommige dingen gewoon beter lukken als je ze samen aanpakt. Dat is de wijste les in het boek. Het enige wat ik jammer vind, is dat dat te vaak expliciet wordt uitgelegd in Yanka´s gedachten. Het zijn maar korte alinea´s, en daarom ongetwijfeld niet storend voor de meeste lezers, maar van mij hadden ze eruit gemogen. Het legt uit wat al in het verhaal besloten ligt.

Boeken, 9-12 jaar, Het meisje dat met beren praatte, Sophie Anderson

Titel: Het meisje dat met beren praatte
Auteur: Sophie Anderson
Vertaling: Pauline Michgelsen
Illustrator: Kathrin Honesta
Uitgever: Volt
Leeftijd: 10+

Echt een enórme aanrader voor 10+ en ook al gaat het over een meisje, ook jongens vinden dit vast een heerlijk spannend verhaal. En nu maar hopen dat Sophie Andersons boek Het huis op kippenpoten binnenkort ook vertaald wordt!

Violet