Het geheim van de Malamander

door Violet
Boeken, 6-9 jaar, Het geheim van de malamander, Thomas Taylor, voorplat

Herbert Citroen is gevonden-voorwerper in hotel Grand Hotel Nautilus. Hij weet dat het niet makkelijk is om gevonden voorwerpen bij hun eigenaars terug te krijgen, maar al helemaal niet wanneer het gevonden voorwerp geen voorwerp is, maar een meisje, Violet. En alleen al vanwege die naam wilde ik dit boek natuurlijk heel graag lezen J.

Voor alle kinderen die het strand kennen van fijne zomers aan zee, met schelpen, ijsjes, de warme zon is dit boek een megaspannende aanrader. Meteen in het eerste hoofdstuk wordt de lezer aangesproken als zomerse strandbezoeker.. . Maar wat als in november de eerste winterstormen komen? Als de wind rond de Muilrotsen giert, en om het wrak van het slagschip Leviathan, waarvan zelfs nu nog mensen zweren dat ze er de glibberige malamander – een vismens – hebben zien rondkruipen. Hoe is het dan in Owee aan Zee?

Boeken, 6-9 jaar, Het geheim van de malamander, Thomas Taylor, illustratie

Die naam is natuurlijk fantastisch, die heeft al een soort spanning in zich die veel belooft voor het verhaal! De personages hebben ook al van die veelzeggende namen en zijn bovendien héél verschillend, en zo goed beschreven. Je ziet ze meteen voor je en dat trekt je dan weer verder het boek in. Zo heb je Lady Kraken met haar cameraluna – wat is dat dan? –, Meeuwing, de baas van Eetcafé Meeuwing, mevrouw Fossiel van het Aangespoeldewarenhuis, de Boothaaksman, schrijver en plaatselijke beroemdheid Sebastiaan Aals – de naam zegt het al: een knappe maar nogal arrogante man, mevrouw Jenny Foezel – Schots accent en dikke, rode haardos – van de Oweese Leesapotheek, waar je op recept boeken kunt krijgen, die dienen als een soort medicijn.

Boeken, 6-9 jaar, Het geheim van de malamander, Thomas Taylor

Titel: Het geheim van de Malamander
Auteur: Thomas Taylor
Vertaler: Aleid van Eekelen-Benders
Uitgever: Lannoo
Leeftijd: 7+, maar misschien wel iets ouder als je dingen snel spannend vindt!

Herbert en Violet gaan op zoek naar haar verleden, en proberen het mysterie rond de verdwijning van haar ouders op te lossen. Maar wie kunnen ze vertrouwen en wie niet? Het verhaal, de personages, de omgeving en de sfeer dragen allemaal bij aan een meeslepend superspannend boek, op een kriebel-in-je-buikmanier.

Ik vind het echt heel erg jammer dat ik het boek al uit heb. Ik vond het zó spannend! En ik ben weg van de woordvondsten van de schrijver (en vertaler natuurlijk!): zoals het werkwoord liefhebberen of het beroep gevonden-voorwerper, de namen van plaatsen en personages… echt heel goed.

In het voorjaar van 2021 verschijnt Het geheim van de gargantis, het volgende avontuur van Herbie en Violet. Daar verheug ik me nu al op!

Violet