Hebben jullie toevállig goede stiften?

door Knutsel Frutsel

Toen ik de winkel opende twintig jaar geleden, had ik uiteraard ook kleurpotloden en stiften in het assortiment. Verrast en verward werd ik door de klanten die, met stiftendoos in de hand, mij streng aankeken en vroegen of deze stiften ‘het wél goed deden’. Goh, dacht ik, wat bedoelen ze? Wat is voor hen ‘goed’? Hebben deze klanten een waanzinnig hoge standaard? Fijn kunnen tekenen is voor mij bij het inkopen een vanzelfsprekende kwaliteitseis en een goed assortiment stiften een voorwaarde voor het creatieve kinderleven. Daar is niets toevalligs aan.

Teleurgesteld in kwaliteit
Als antwoord op bovenstaande vraag zei ik dat we kinder- en studentenmerken verkochten waarbij kwaliteit hoog in het vandaal stond. Maar ik was benieuwd wat ze bedoelden en bij navraag begreep ik dat men niet per se hoge eisen had, maar dat ze door vroegere aankopen teleurgesteld waren geweest. Steevast was het verhaal: Gelokt door een megapak stiften voor een paar euro bij de drogist of op de markt, bleek de helft het meteen al niet te doen en bleken de punten bij de minste of geringste druk naar binnen te verdwijnen. Daarbij bezweek een derde van de overige stiften al na de eerste kleurplaat; de kleuren werden valer of de punten haperden. Wat een armoede! Wat is een kinderleven zonder een knalrode stift die je strak over een wit vel papier trekt? Een grasgroene stift die de hele heuvel makkelijk en fel inkleurt? Een pikzwarte stift die de lijntjes helder neerzet?

Stabilo is onze huismerk geworden
Voor kinderstiften heeft Knutsel Frutsel grotendeels gekozen voor Stabilo. Hun kinderlijnen zijn simpelweg fantastisch. De overtuigingskracht zit ‘m in het pigment: elke kleur is een feest en de stiften gaan heel lang mee. Er zijn fijnschrijvers voor de fijne tekenaar, dikkere punten voor het dagelijkse werk. Er zijn uitwasbare stiften. Stiften die vijf weken zonder dop kunnen overleven. Stiften waarbij de doppen allemaal vast zitten aan een plastic lus en dus niet kwijt kunnen raken.

Bruynzeel is er ook nog
En weten jullie nog dat jullie op school een Bruynzeel-potlood gebruikten? Bruynzeel is er nog! Een samenwerking met Talens en Sakura heeft ervoor gezorgd dat het accent op de volwassene creatieve wereld ligt en daar maken wij gretig gebruik van. Van hen hebben we ecolinestiften waarbij aquarellen met inkt gemakkelijk en veelzijdig is geworden en calligrafie- en brushstiften voor de bullet-journalisten onder ons. En dat is nog maar het tipje van de Bruynzeel-ijsberg.

Doe het niet!
Natuurlijk zullen de megastiftenpakken voor een habbekrats altijd lonken! Maar doe het alsjeblieft niet! Voor mij is een goed assortiment stiften een voorwaarde voor een kinderleven. Mijn vriend heeft drie kinderen. Al gauw heb ik in hun knutselkast zitten neuzen. De grote Curverbak met honderden half werkende stiften moest wijken voor één degelijke rol van 25 Stabilo-stiften. Kleuren is weer een feest. En zo moet het zijn.

Lampje, ZIlveren Griffel 2018