Handgeschept papier is, zeg maar, echt mijn ding

door Knutsel Frutsel

Een vriendin van mij heeft het met vulpennen. Een ander met schriften. Ik heb het met mooi, kleurrijk handgeschept papier; het is mijn guilty pleasure. Tijdens het inkopen voor de winkel verlekker ik mij aan al het mogelijke en meestal koop ik uit verliefdheid te veel in.

Traditioneel en ambachtelijk loktapapier
Ons assortiment bestaat voornamelijk uit loktapapier. Loktapapier komt uit Nepal. Het wordt al van oudsher gemaakt en gebruikt, getuige de boeddhistische geschriften die hierop werden geschreven. Het wordt volgens de lokale traditie, met de hand gemaakt, zonder chemicaliën, laat zich makkelijk verven en batikken, met natuurlijke kleurstoffen, en is sterker dan gewoon papier.

Geen schade aan natuur en verbeterde levensomstandigheden
Het papier wordt gemaakt van de bast van een struik die op 2000 meter in de Himalaya groeit. Omdat de bast van de struik steeds weer aangroeit, hoeven er geen nieuwe struiken aangeplant te worden en blijft de Himalaya onaangetast.

Onze leverancier importeert loktapapier dat wordt geproduceerd door een bedrijf waar veel vrouwen werken. Dankzij dit bedrijf zijn de levensomstandigheden van deze vrouwen en hun families flink verbeterd.

Nepal heeft geen zeehaven, waardoor de transportkosten van loktapapier relatief hoog zijn. Gecombineerd met een intensief en lang productieproces, is de prijs van loktapapier niet gering. Maar o, wat is het mooi!

Wat doe je met het papier?
Klanten maken er bijvoorbeeld lampen(kappen) van. Onze Britse klanten gebruiken het vaak om in te pakken; inpakken doen ze in Groot-Brittannië uitgebreid, met veel zorg en oog voor detail.

Collages of versiering
Zelf maak ik collages met het papier. Ik gebruik gescheurde stukjes (oorspronkelijke maat is vaak 45 x 65 cm) als achtergronden van foto’s, tijdschriftartikeltjes of teksten. Ik heb er ook weleens een tafel mee versierd en daarna alles in de hars gezet. Ik heb er een letterbak mee versierd, elke vakje een ander papiertje. Ik versier mijn jaaragenda ermee: Ik koop een zwarte Moleskine-agenda, schuur de kaft even op en beplak het dan met mooie papieren. Ik heb er zelfs een kamer mee behangen. Wel een kamer zonder ramen, want het papier verkleurt in de zon.

 

Maar soms doe ik er niets mee behalve mijn bewaardozen met restjes openen en de papiertjes sorteren. Dat geeft mij al een gevoel van vreugde en weelde!

Als je ook eens met ander papier aan de slag wilt, lees dan mijn blog over Decopatch; heel dun papier om te scheuren en plakken ter decoratie.

Lampje, ZIlveren Griffel 2018