Decopatch: versieren en plakken met prachtige papiersnippers

door Knutsel Frutsel

Decopatch ontwikkelde een papiersoort die tussen bloemzijde en inpakpapier in zit. Net als bloemzijde, is het papier zacht, dun en een beetje lichtdoorlatend en net als inpakpapier is het gedrukt in alle mogelijke patronen of met alle mogelijke afbeeldingen. Met dit nieuwe papier blies Decopatch het aloude ‘decoupage’ nieuw leven in. Decoupage is de kunst van het decoreren van een object met geknipte papieren en bestaat al sinds de achttiende eeuw.

Geen witte scheurranden
Een heel belangrijk eigenschap van Decopatch-papier is dat het zich fantastisch makkelijk en mooi laat scheuren zonder lelijke witte randen zoals je vaak wél krijgt bij gedrukt papier. Hiermee verandert de decoupage-techniek wezenlijk. Papieren worden in stukjes gescheurd en met Decopatch-lijm op een voorwerp geplakt.
De papieren zijn zo dun dat ze bijna naadloos in elkaar over kunnen vloeien, hoe schots en scheef je ook plakt. Dit maakt Decopatch een ideale decoratietechniek voor jong en oud want eigenlijk slaagt het altijd. Tenzij iemand echt een afschuwelijk gevoel voor kleurensamenstelling heeft… Maar dan valt er natuurlijk altijd nog over smaak te twisten.

Lijm én lak?
Bij alle merken collage- en decoupagelijmen wordt tegenwoordig vermeld dat het zowel lijm als lak is. Dat klinkt voor de consument uiteraard als erg goed nieuws, want dat bespaart kosten. Het is inderdaad waar dat de lijm onder én óp het papier gesmeerd kan worden; het papier wordt als het ware ‘geseald’. Maar echt functioneel handig is het geknutselde object vervolgens niet. Lijm heeft altijd een elastische eigenschap en deze elasticiteit zorgt ervoor dat de lijm als bovenlaag een piepklein beetje plakkerig blijft aanvoelen. In principe nauwelijks waarneembaar, maar des te meer zodra het voorwerp in het zonnetje komt te staan of warm wordt in de handen.

Ons advies: acrylaatlak
Een acrylaatlak vormt een harde plastic beschermlaag, en daarmee kan het geknutselde voorwerp naar hartenlust van warme knuist naar zonnige vensterbank. Ons advies is daarom altijd aflakken tenzij het geknutselde een eenmalig en vluchtige bedoeling heeft.

Als je iets met grover papier wilt beplakken en versieren, kun je ook handgeschept Loktapapier gebruiken. Lees mijn blog daarover!

Lampje, ZIlveren Griffel 2018