Als verdriet op bezoek komt

door Violet
Prentenboek Eva Eland Alsverdrietopbezoekkomt

Eva Eland heeft een prachtig prentenboek geschreven en getekend over omgaan met verdriet. Iedereen is wel eens verdrietig, een beetje, iets meer of zelfs heel erg verdrietig. Dat kan om kleine en grote dingen gaan. En wat klein en wat groot is, is voor iedereen weer anders. Er is bijvoorbeeld iets kapot gegaan wat je mooi vond of waar je graag mee speelde, je bff heeft iets heel onaardigs over je gezegd, je neef heeft je geschopt bij het buiten spelen of je hebt de wedstrijd verloren. Nog erger: misschien gaan je ouders scheiden, moet je naar het ziekenhuis, óf het állerergste: er ging iemand dood van wie je vreselijk veel houdt.

Verdriet is een opdringerig gevoel vanbinnen dat de tranen naar buiten door je ogen duwt en het snot door je neus. Het zet je kop in de fik, maakt je armen en benen loodzwaar en zet de wereld op afstand in de mist.

Prentenboek Alsverdrietopbezoekkomt EvaEland omslag

Eva Eland heeft van verdriet een persoon gemaakt die je overal volgt. Ze laat zien dat je er niet bang voor hoeft te zijn, verdriet kan er ook gewoon zijn, mag er ook zijn.

Ze laat dat zien in totaal tedere tekeningen, zacht en wollig als een warme deken. Precies wat je nodig hebt bij verdriet. Lichte, warme kleuren ook die rust brengen en je kalmeren. Verdriet als een deken die je omhult, maar je tegelijk ook troost geeft, als je gewoon even in een hoekje weg wilt kruipen.

“Wanneer je elkaar niet meteen begrijpt, ga even in stilte samen zitten. Je hoeft niets.”

Ik vind dit prentenboek een van de mooiste die ik in lange tijd heb gezien. Iedereen zou dit boek moeten hebben, alle leeftijden, bij klein of groot verdriet. Het is zó mooi, hartverwarmend en troostend. En in mijn ogen dus ook niet voor niets beloond met een Vlag en Wimpel van de Penseeljury 2019. Alhoewel het van mij ook de Gouden Penseel had mogen zijn.

En vind je dit allemaal iets te soft? Dan is Het kleurenmonster van Anna Llenas misschien meer iets voor jou. Dat hebben we ook in de kast staan!

Violet